Der er langt fra Syrien til Roskilde. Ikke kun i afstand, men også i sprog og kultur. Men hos Dansk Miljøforbedring A/S er Issa Alzeer blevet en betroet medarbejder, som både kan håndtere de største maskiner og den danske humor.

Der er styr på tingene på den store plads, hvor syv mand håndterer og sorterer de store mængder byggeaffald og andre materialer, der fra en jævn strøm af lastbiler bliver læsset af til genanvendelse. Idéen bag Dansk Miljøforbedring A/S – eller Damifo som de hedder i daglig tale – er, at langt mere affald både kan og bør genanvendes. I den forbindelse er de en vigtig samarbejdspartner for Roskilde Kommune, og det er de også for integrationen, for tre ud af de syv mænd på pladsen er fra Syrien.

Bag rattet på den største maskine sidder Issa Alzeer. En smilende 35-årig mand, som med lethed betjener de tonstunge maskiner. Faktisk kan han også vedligeholde dem, for allerede fra teenageårene arbejdede han i sin fars stenbrud hjemme i Syrien. Så hos Damifo blev han hurtigt en betroet medarbejder og har nu været fastansat i to år.

Den farlige vej hertil

I dag har Issa Alzeer knap fem kilometer fra sit hjem i Roskilde til sin arbejdsplads. Men forud for det ligger en over 5.000 kilometer lang flugtrute fra hjembyen i Syrien til den dag, hvor han med sin hustru og to små sønner endte i Danmark. Som mange andre flygtninge valgte familien den farlige vej over Middelhavet, og det blev en skrækindjagende oplevelse, fortæller Issa Alzeer:

Det var forfærdeligt. Båden var kun otte meter lang, og vi var 108 mennesker, som blev stuvet sammen over og under dæk. Som længere vi kom ud på havet, jo højere blev bølgerne, og jeg følte mig lammet af angst. Jeg vidste, at hverken min hustru eller mine børn kunne svømme. Det var de værste timer i mit liv.

Men efter syv timer var de heldige. Deres båd blev opdaget af en coaster, som samlede dem op. De var i sikkerhed, og endte som flygtninge i Roskilde i 2015. Krigen har kostet flere af deres familiemedlemmer og venner livet, og familien har mistet troen på en fremtid i Syrien. Derfor forsøger de nu helhjertet at blive integreret i Danmark. Hustruen Fatima læser på VUC og vil gerne på universitet, deres to sønner går på Trekroner Skole, og for Issa har arbejdet hos Damifo haft kæmpe betydning for det at kunne føle sig hjemme i et fremmed land.

Undskyld, men hvem er chefen?

Hos Damifo tog man tidligt et aktivt valg om, at man gerne ville hjælpe med den store integrationsopgave, som Roskilde Kommune pludselig stod med. En del af opgaverne i virksomheden kan godt håndteres af ufaglærte – eller personer som måske nok har kompetencerne, men som endnu ikke behersker sproget.

Det vigtigste er, at vi kan mærke en oprigtig vilje til at lære det. Det kan ikke undgås, at der sker fejl eller opstår misforståelser, men det får vi løst. En klassiker er at komme til at køre ind i ting, men det kan jo ske, uanset om man er fra Syrien eller Svogerslev. Lige præcis med Issa har vi dog været utrolig heldige at få en mand, som stort set fra dag ét tog ansvar og havde styr på tingene. Så ham er vi rigtig glade for, siger den administrerende direktør John Kaldahl.

For Issa har der været flere ting at vænne sig til. Blandt kollegaerne er der i dag en god humoristisk omgangsform og et godt sammenhold, og noget af det, som gjorde størst indtryk i starten, var ledelsesstilen. Man hjælper på kryds og tværs efter behov – og problemer bliver løst stille og roligt.

Det første år vidste jeg ikke, hvem chefen var, fortæller Issa og griner. – Jeg var vant til en helt anden ledelsesstil i Syrien, men her var der ingen, der skældte os ud eller truede med en fyreseddel, når vi lavede fejl. Tværtimod var alle utroligt hjælpsomme – og det har haft kæmpe betydning for både mig og de andre udlændinge.

Godt samarbejde med kommunen

Byrådsmedlem og mangeårig lokalformand for LO, Torben Jørgensen (A), har tidligere besøgt Damifo for at drøfte grøn omstilling og nytænkning i forhold til Roskilde Kommunes ønske om at passe bedre på miljøet. At det vigtige arbejde med øget genanvendelse også beskæftiger flygtninge, gør kun historien bedre, mener Torben Jørgensen:

Dansk Miljøforbedring er en rigtig succeshistorie, når vi taler integration. Når vi som kommune banker på hos virksomhederne, ved vi jo godt, at det sproglige og kulturelle kan være en udfordring, når man ansætter en flygtning. Men den gode vilje hos Dansk Miljøforbedring har været tydelig hele vejen igennem, og det er helt afgørende, fordi god integration i høj grad går gennem gode kollegaer.

Det er Issa meget enig i, og sammen med sin familie har han nu skabt en ny tilværelse i Roskilde. Krigen i Syrien er stadig uafsluttet og har kostet flere af deres familiemedlemmer og venner livet. Nu satser de alt på en tryg tilværelse her.

Vi er kommet til at føle os hjemme, og for mig er Damifo blevet min virksomhed. Ligeså min fars stenbrud var dengang. Vi har ingen fremtid i Syrien. Vi bliver i Danmark, og jeg bliver her, slutter Issa.

Hos Damifo vokser forretningen støt, så her er man fortsat åbne for at ansætte nye udlændinge i virksomheden efter behov.